KICK BOKS YARIŞMA KATEGORİLERİ
Point Fighting
İki müsabıkın kurallara uygun teknik ve hızla en çok skor puanını elde etmek hedefiyle yapılan bir müsabaka dalıdır. Bu müsabaka dalında etkililik önemli değildir. Point Fighting dalının ana özellikleri teknik ve hızdır. Semi Contact müsabakasında vuruşlar hafif ve iyi kontrol edilebilir bir şekilde gerçekleştirilmelidir. El ve ayak tekniklerinin sporcu açısından eşit derecede önem taşıdığı bir teknik daldır. Teknikler- yumruklar ve tekmeler sıkı bir biçimde kontrol edilir. Her geçerli puanda diğer bir ifadeyle; elin veya ayağın kurallara uygun kısmıyla müsaade edilen hedeflere uygun tekniklerle vurulmasında puan verilir, orta hakem müsabakayı durdurur ve iki hakemle birlikte aynı anda puanı kazanan müsabıkın köşesini göstererek parmaklarıyla müsabıkın kaç puan aldığını işaret edecektir. Bu müsabakanın süresi brüttür.
Light Contact
Light Contact kick boks kategorisindeki müsabakalarda, çok iyi kontrol edilen teknikler kullanılmalıdır. Light contact sporcuları orta hakem STOP diyene kadar müsabakaya devam ederler. Fakat müsaade edilen hedeflere uygulanırken bu tekniklerin hafif ve iyi kontrol edilmesi gerekir. Sert vuruşlara izin verilmez. Bu müsabakanın süresi brüttür.
Kick Light
Kick Light branşındaki müsabaka adından anlaşılacağı şekilde dengeli tekniklerle icra edilmelidir. Kick Light müsabakasında müsabıklar orta hakem STOP veya BREAK komutu verene kadar müsabakaya devam ederler.
Low Kick teknikleri kullanır; ancak bu teknikler hedef noktalarına uygulandığı sırada çok iyi kontrol edilmelidir. Hem yumruk hem de tekme tekniklerinde eşit kuvvet uygulanmalıdır. Kick Light teknikleri Point Fighting, Full Contact ve Low Kick arasında ara bir seviye olarak yaratılmıştır.
Orta hakem sporcuları puanlandırmaz, ama sadece kurallara uygun ve eşit şartlarda müsabaka yaptıklarından emin olur. Üç yan hakem elektronik puanlama sistemi ile puanlamaları gerçekleştirirler. Elektronik puanlamanın olmadığı müsabakalarda puanlama kağıtları ile puanlama yapılır. Bu müsabakanın süresi brüttür.
Müzikli Form
Müzikli müsabaka bir ya da birden fazla rakibe karşı gerçekleştirilen bir tür hayali müsabakadır. Bu müsabakalarda gösteriyi icra eden sporcu özel olarak seçilmiş bir müzik eşliğinde uzak doğu müsabaka sanatlarına ait teknikleri kullanır. Müzik seçimi kişilere bırakılmıştır.
Bütün müsabaka kısımları müzik eşliğinde icra edilir. Soft stiller dışında bütün müsabaka sanatı teknikleri ritme uygun olarak ilerlemelidir. Hard formlar sunum dışında 1 dakika 30 saniyeden uzun olamaz. Sunum da 30 saniyeyi geçemez. Soft stil de sunum dışında performans 2 dakikadan fazla süremez. Sunum yine 30 saniyeyi geçemez.
Mevcut kuralın ihlal edilmesi halinde ring sorumlusu yarışmacıdan 0.5 puan düşürülmesini talep edebilir. Bir performans 30 saniyeden kısa sürmüşse, ring sorumlusu yarışmacıdan 1.0 puan düşürülmesini talep edebilir.
Full Contact
Full Contact amacı sporcunun rakibini tüm enerjisi ve gücüyle yenmek olduğu bir kick boks disiplinidir. Yumrukların ve tekmelerin müsaade edilen hedeflere odaklanarak hızlı ve kararlı bir şekilde güçlü bir temas oluşturarak vurulması gerekir. Müsabaka standartlara uygun bir ringde gerçekleştirilir. Kronometre genelde durdurulmaz. Orta hakem “STOP” komutu verirse müsabaka durur. Bu müsabakanın süresi brüttür.
Low Kick
Low kick rakibin bacaklarına tekme atılması kurallar dahilinde olan full contact kick boks müsabakası olarak tanımlanabilir. Diğer bütün tanımlar Full Contact müsabakasıyla aynıdır.
K1 Rules
K-1 Contact, Full Contact ve Low Kick müsabaka teknikleri ile benzerlik gösterir. Ancak, nitelikleri dolayısıyla bazı farklılıkları vardır. Dirsek teknikleri yasaktır. Müsabıklar hareketli değillerse orta hakem onları durdurmak durumundadır. Sarılma her koşulda 5 saniyeden fazla sürmez. Ayinsel dans ve müzik yasaktır. Yan hakemler müsaade edilen alanlara isabet eden yumruk tekniklerini diz ayak yada diğer tekniklerle eş değer değerlendirir.
K-1 Contact diğer stillerle benzerlik gösterir onlarla aynı ringi aynı sıkletleri paylaşır. Full Contact ve Low Kick maçlarında görülen antrenör ve sporcu davranışları açısından aynı genel kurallara başvurur.